JOS SPIJKERMAN

WEDSTRIJDCOMITEBOOT
als HINDERNIS?

Naar aanleiding van een vraag die bij de redactie is
binnengekomen, wil ik met jullie doornemen wat de
regels zijn bij het passeren van de wedstrijdcomitéboot.

DIT WAS DE VRAAGSTELLING:

Als de viog niet op de boot stoat maor de ljn wordt
gemorkeerd door een boei naast het startschip, don geldt
het startschip als hindernis en dan moet je ruimte geven
als iemand van boven inkomt (dus eigenlijk een indringstart
maakt). Dat was niet zo in het verleden, voor zover wif
begrepen van Tom Fick die wedstijdleider was. Kortom hoe
zit het me indningstarts, de lijin en het startschip?
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Geel vaart een rechte koers naar boei 2, Blauw versneld en wil
tussen Geel en de wedstrijdcomitéboot passeren om ook te
starten; Tijd tot het startsein is nog 10 seconden;

Heeft Blauw recht op ruimte?

Net zoals regel 18 - MERKTEKENRUIMTE -, is regel 19 -
RUIMTE OM EEN HINDERNIS VOORBIJ TE VAREN - niet van
toepassing bij de start. Maar er zijn specifieke voorwaarden
waarop dat gebeurd. De voorwaarden daarvoor zijn verwoord
in de inleiding van Hoofdstuk C:

De regels van hoofdstuk C zijn niet van toepassing bij een
merkteken van de startlijn, dat omgeven is door bevaarbaar
water of bjj zijn ankerljin vanof het tijdstip dot boten deze
naderen om te starten totdat zij ze zijn voorbijgevaren.

Er moet dus voldaan worden aan meerdere voorwaarden
om (ook) regel 19 niet van toepassing te laten zijn:

Voorwaarde 1] Dat merkteken moet omgeven zijn
door bevaarbaar water.

Als er gestart wordt aan het uiteinde van een pier of landtong
en boten kunnen niet aan stuurboord van het startmerkteken
passeren, is regel 19 van toepassing en heeft Blauw recht op
ruimte.
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Voorwaarde 2] Boten moeten dit merkteken naderen
om te starten.

In precies dezelfde situatie 80 seconden voor de start
worden Blauw en Geel nog niet aangemerkt als "naderen om
te starten” Dat is overigens wel afhankelijk van type boot,
weersomstandigheden etc. Je kunt "naderen om te starten"
niet vastpinnen op een specifieke tijd. Bijvoorbeeld een Skatsje
nadert de start anders dan een Pampus. En in windkracht 6 is
die tijd ook anders dan met weinig wind.

Voor een Pampusstart is mijn oordeel, dat met een tijd van
meer dan een halve minuut, ik zeer overtuigende argumenten
moet horen van Geel, voordat ik uit die feiten de conclusie
kan trekken dat ze naderde om te starten en derhalve Blauw
geen ruimte hoefde te geven.

Voorwaarde 3] De wedstrijdcomitéboot moet een
merkteken (van de startlijn) zijn.

Indien het wedstrijdcomité een startlijnboei naast het
startschip heeft gelegd EN in de wedstrijdbepalingen niet
heeft opgenomen dat het startschip onderdeel uitmaakt van
de startlijn (en daarmee GEEN merkteken meer is) dan heeft
Blauw recht op ruimte van Geel.

Het feit dat er een startlijin boei naast het startschip is
gelegd, betekent niet automatisch dat de wedstrijdcomité-
boot geen merkteken meer is. Veel klassen gebruiken deze
startlijn configuratie, maar in de wedstrijdbepalingen is dan
opgenomen dat boei 2 een zogenaamd "inner limit mark" (ILM)
is. Daarmee eindigt de startlijn nog steeds op het startschip
en is daarmee een merkteken van de startlijn. Boten moeten
boei 2 aan stuurboord laten om correct te starten. Boei 2 is
een merkteken van de startlijn die maar aan één zijde mag
worden gepasseerd. Maar het startschip is nog steeds ook een
merkteken. In dat geval heeft Blauw geen recht op ruimte.

Heeft het comité nagelaten om die bewoordingen in de
wedstrijdbepalingen op te nemen dan heeft Blauw recht op
ruimte,

De inleiding en de regels zijn niet gewijzigd in de nieuwe
versie van de RvW 2021-2024;

-

Goede feestdagen en tot volgend jaar,

Jos

E: ltw-regelservice@ home.nl



